14 DAGES RETURRET
LEVERING 1-3 HVERDAGE
FRI FRAGT TIL PAKKESHOP
14 DAGES RETURRET | LEVERING 1-3 HVERDAGE | FRI FRAGT TIL PAKKESHOP
ÅBENT ALLE UGENS DAGE
SURF- & SKIBUTIK PÅ RUNGSTED HAVN

Guide om skilængde

2. Jan 2024

Sorte ski med orange skrift

Sådan finder du den rigtige længde på ski


Hvilken længde ski skal du vælge? I denne guide får du et samlet overblik, over længde-valg af de forskellige skityper - både til kvinder og mænd.
Når du skal vælge den rigtig ski til din alpine skiferie, kan det være en jungle at finde rundt i de forskellige typer, længder og dimensioner. Længden på skien afhænger af flere faktorer.

Hvilken type ski skal du bruge? (offpist, all mountain eller on pist)


 • Dit niveau på ski

 • Din højde

 • Din vægtLængde på piste ski


Hvis du skal finde en pisteski i den rette længde, er det vigtigt, at du er ærlig med dig selv angående niveau og vægt. Det er desuden vigtigt, at vide lidt om skiens stivhed og dens svingradius. Stivheden i skien har indflydelse på, hvor hårdt skien skal trykkes for at give dig den rigtige transaktion og vinkel svinget.

Hvis du er tung eller har god teknik, kan du bedre trykke skien ind i den rigtige vinkel og kan derfor styrer en lidt længere ski. I forhold til skiens svingradius, skal længden på skien passe til det, den er udviklet til.

Ski med kort svingradius (<13m) er udviklet til små og hurtige sving. En ski med medium svingradius (ca. 13-17m) er lavet til korte og mellemlange sving, imens at en ski med høj svingradius (>17m) er lavet til store carvingsving.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at jo længere svingradius skien har, desto sværere bliver den at stå på. Er du begynder eller let-øvet, er det anbefalet at have en lav til medium svingradius.

 • En ski med en lavere svingradius (<13m) skal som udgangspunkt gå dig til hagen

 • En ski med medium svingradius (13-17m) skal som udgangspunkt gå dig til næsen

 • En ski med høj svingradius (>17m) skal som udgangspunkt være samme højde som dig selv


mand med ski og skibriller

Længde på all mountain ski


Er du på jagt efter en all mountain ski, er det vigtigt, at du har dit eget niveau og din vægt for øje. Hvis du er en dygtig og tung skiløber, vil du have glæde af en længere ski. Ved længder på all mountain ski er det primært dit niveau og din vægt, der afgør skiens længde. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at desto længere og stiver skien bliver, desto sværere bliver den at styre.


 • Er du en let øvet løber med lav vægt anbefales en længde til omkring hagen

 • Er du en øvet løber med lav vægt anbefales en længde til omkring næsen

 • Er du en en let øvet tung løber anbefales en længde som går omkring næsen

 • Er du en øvet og tung løber anbefales en længde på ca. samme højde som dig selvLængde på offpist ski


Ved køb af offpist ski ses det tit, at de bliver købt for kort. Dette skyldes, at en offpist ski gerne skal være minimum samme højde som dig selv eller højere.
Når du vælger længden på en offpist ski, er det vigtigt, at have din vægt og skien konstruktion for øje. Offpistski er bygget op med en store rocker i skiens tip og nogle tilfælde også i tailen på skien.

Har du en offpist ski, hvor tip rockeren starter tidligt, er der mindre kant, der rør pisten, hvorfor at skien skal være længere. Har du både tip og tail rocker, er der endnu mindre kant, der rør pisten, hvorfor skien gerne skal være 5-10 cm højere end dig selv. Din vægt har også betydning for offpistskiens længde. Jo tungere du er, desto længere skal skien være for at kunne give dig det rigtige float.

Det er endvidere vigtigt at være opmærksom på at offpist ski IKKE er begynderski, hvorfor dit niveau antages at være øvet og derfor ikke er relevant for valg af længde.

 • Er du en let løber og skien kun har tip rocker = længde på ca. egen højde

 • Er du en let løber og har skien både tip og tail rocker = længde på ca. + 5 cm over egen højde

 • Er du en tung løber og har skien kun tip rocker = længde på ca. + 5cm over egen højde

 • Er du en tung løber og har skien både tip og tail rocker = længde på ca. + 10cm over egen højde


mand er laver et hop paa ski